L'efecte QWERTY


QWERTY és el nom que se li dona a la disposició de lletres dels teclats més utilitzada de l'historia. Com es pot veure a la imatge, el nom li ve de les 6 primeres tecles alfabètiques.
Originalment, la disposició de les tecles era un altre, pensada des d'un punt de vista d'eficiència en l'ús de les paraules, les lletres que més sovint s'empraven juntes es col·locaven juntes.

Però els primers teclats van néixer per a les màquines d'escriure mecàniques. Segons s'explica a la Viquipèdia "El mètode pel qual s'imprimeix el paper consisteix que a estrènyer la tecla, una palanca de metall amb el tipus desitjat, colpeja el paper i s'hi interposa una cinta impregnada de tinta."

Aquest mecanisme no permet que dues lletres s'imprimeixin a l'hora o molt seguides, car les palanques xoquen i s'enganxen. Com que la disposició original de lletres era molt eficient sovint s'encallava per que la persona anava més ràpida teclejant que la màquina escrivint, per solucionar-ho, es va provar una nova distribució de les tecles menys eficient perquè redueix la velocitat de la persona a la velocitat de la màquina.

Les màquines d'escriure es van estendre per les oficines de tot el planeta i va sorgir la necessitat d'ensenyar mecanografia per tal d'escriure més ràpid sense mirar el teclat. Anys més tard les màquines mecàniques fan ser rellevades per màquines d'escriure electròniques (sense palanques) i finalment per ordinadors.

Actualment ja no existeix el problema del xoc de palanques i tornant els teclats a la configuració original podríem escriure de forma més ràpida i eficient, però el llast de tants anys de formació en mecanografia qwerty impedeix que ens tornem a acostumar a aquell teclat original i millor.

Aquest és un exemple de com un sistema es va haver d'adaptar a unes condicions limitadores, però la força de l'hàbit fa que quan desapareixen les limitacions no ajustem de nou el sistema a les noves oportunitats, restem ancorats a un sistema anacrònic i ineficient, només sustentat per la força del costum.

Amic lector, mira al teu voltant i detecta quants costums i procediments quotidians pateixen l'efecte QWERTY, et sorprendràs!



Comentaris